Το χωριό Τρίκορφο βρίσκεται στο Δήμο Δωρίδος του Νομού Φωκίδος[1] και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 410 κατοίκους. Αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Τρικόρφου που ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου[2].

D72_7541 full_

Γεωγραφία – Ιστορία

Το Τρίκορφο βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μέτρων[1] και στις πλαγιές του όρους Τρίκορφο, στο κέντρο μιας σειράς τριών λόφων, απ΄ όπου πήρε και το νεότερο όνομα (Τρίκορφον = Τρεις κορφές)[3]. Το χωριό είναι ΒΔ του Ευπαλίου, σε απόσταση 9,5 χλμ. και ΒΑ της Ναυπάκτου (12,5 χλμ.)[4]. Το παλαιό όνομά του, μέχρι το 1930, ήταν Βλαχοκάτουνο, σύνθετη λέξη από “βλάχος” και “κάτουνο” που σημαίνει καταυλισμός βλάχων ή ποιμένων. Αναφέρεται ότι σα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας αριθμούσε πληθυσμό με 15 οικογένειες[3]. Σήμερα οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σε εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως.

from Wikipedia source:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF_%CE%A6%CF%89%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82

Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαφώφ

 

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.